För äldre

Höstcafe på Frivilligcentralen

Bestämda fredagar kl. 14.00-16.00. 

Vi bjuder nu även in till höstcafé i våra mysiga lokaler. Under caféet bjuder vi på gott fika, olika former av underhållning och en fin stund tillsammans.

  • 22 oktober
  • 19 november
  • 17 december - Frida Knutsson kommer och sprider julstämning genom sin goa stämma. 

Alla är välkomna, ung som äldre. Anmäl dig på 011-15 18 15 på mån, tis och tors kl. 9.00-12.00 alt på [email protected] för att vara säker på att du får en plats.

Kontakta oss

Öppen tisdag & torsdag på Frivilligcentralen 

Tisdagar och torsdagar kl. 14:00-16:00. 

På tisdagar öppnar vi upp Frivilligcentralen för dig som vill komma och säga hej, ta en kaffe eller bara slå dig ner en stund i soffan. På plats finns vår frivilligsamordnare och/eller våra frivilliga som kan svara på frågor eller bara samtala en stund!

Välkomna!

Kontakta oss

Ledsagning

Ibland kan det kännas skönt att ha någon som följer med på ett möte, en promenad eller något annat som man är lite orolig inför. Våra frivilliga kan då ställa upp och ledsaga och på så vis finnas med som ett extra stöd. Frivilligcentralen försöker hjälpa till där det behövs, det kan handla om allt från att följa med på ett läkarbesök, utpå en promenad, på babysim, en bussutflykt eller till en begravning. Vi har också frivilliga som följer med på tågresor med riksfärdtjänst. Uppdragen fördelas löpande av våra telefonvärdar som finns på plats på Frivilligcentralen mån, tis och tors mellan kl. 09:00-12:00. Telefonvärdarna nås på 011-151815.

På grund av den pågående pandemin har vi infört nya restriktioner och rutiner för att ledsagningen ska genomföras på ett så tryggt och säkert sätt för både den frivilliga och mottagaren. Vi reserverar oss därför kring att uppdrag kan komma att nekas samt ställas in om restriktioner eller situationen förändras. 

Kontakta oss

Telefontid

Frivilligcentralens telefontid bemannas av våra telefonvärdar mån, tis och tors mellan kl. 09:00-12:00. Till våra telefonvärdar kan du ringa om du har några frågor kring Frivilligcentralen, om du vill boka in en ledsagning eller om du känner dig ensam, orolig eller bara i behov av att prata med en medmänniska. Våra telefonvärdar är vana vid ta emot samtal och är bra lyssnare!

För att nå våra telefonvärdar, ring 011-15 18 15.

Kontakta oss

Kontinuerlig kontakt

Om du känner dig ensam eller bara nyfiken på att lära känna nya människor så kan en kontinuerlig kontakt vara något för dig. Tanken är att de kontinuerliga kontakterna matchas utifrån önskemål och förväntningar och att de sedan håller kontakten utifrån en överenskommelse. Nedan kan du läsa mer kring de olika formerna av kontinuerliga kontakter. 

Telefonvän
En telefonvän rekommenderas till personer som önskar en frivillig som man kan höras med på telefon kontinuerligt. Telefonvännerna matchas utifrån önskemål och förväntningar kring kontakten och de gör sedan en överenskommelse kring när och hur ofta de ska höras på telefon.

Besökare och/eller stödkompis
En besökare och/eller en stödkompis rekommenderas till både ung som äldre. Kontakterna matchas utifrån intresse och förväntningar och de gör sedan aktiviteter tillsammans ex. går på promenader, fikar, besöker museum etc.

Måltidsvän (tillfällig paus under Covid-19)
En måltidsvän rekommenderas främst till äldre personer som skulle vilja ha sällskap vid en måltid. Måltidsvännerna kan äta hemma eller gå ut och äta tillsammans. 

Kontakta oss

Högläsning på äldreboende 

De som inte orkar eller kan läsa själva uppskattar ofta när någon annan läser. Med högläsning och lättlästa texter får många äldre nya möjligheter till läsestunder med allt vad det kan innebära: stimulans, närhet och nya kunskaper. Frivilligcentralen samarbetar därför med äldreboenden och träffpunkter runt om i Norrköping. Våra högläsare besöker sina läsplatser enligt överenskommelse en gång i veckan och skapar på så vis en skön stund tillsammans, en höjd livskvalitet! Högläsningen sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Norrköpings Stadsbibliotek och våra högläsare har därigenom genomgått en extra utbildning för att känna sig extra trygga i uppdraget. 

Vet du något äldreboende eller en träffpunkt som skulle vilja ha besök av en högläsare? Ta kontakt med vår frivilligsmordnare på 011-15 18 34. 

Kontakta oss

En jul tillsammans - Julblomma och julhälsning! (Återkommer julen 2021).

Julafton den 24 dec kl. 10:00-13:00

I år kommer julfirandet att se väldigt annorlunda ut för många av oss, framförallt våra äldre som kanske inte kan vara med och fira jul tillsammans med barn och barnbarn på samma sätt. Vi vill därför vara med och bidra på de sätt som vi kan och kommer därför att besöka ett antal personer under julafton för att lämna över en julhälsning och en julblomma. 

Tanken är att du hör av dig till oss och tipsar om en äldre person i din närhet som du vet kommer att vara ensam på julafton och som du tror skulle uppskatta en julhälsning. Man får även tipsa om sig själv!

För att veta mer eller tipsa oss ring våra telefonvärdar mån, tis eller tors kl. 9.00-12.00 på 011-151815 alt till vår Frivilligsamordnare på 011-151834 eller maila på [email protected]

Kontakta oss