För äldre

Sommarcafé på Frivilligcentralen

Bestämda fredagar kl. 14.00-16.00. 

Vi bjuder in till vårcafé i vår härliga trädgård. Under caféet bjuder vi på gott fika, olika former av underhållning och en fin stund tillsammans.

  • 28 juni
  • 19 juli
  • 16 augusti (Augustifest på Frivilligcentralen med livemusik, obs. kl. 15.00-17.00).

Alla är välkomna, ung som äldre. Anmäl dig på 011-15 18 34 alt på [email protected] för att vara säker på att du får en plats.

Kontakta oss

Öppen tisdag på Frivilligcentralen 

Tisdagar kl. 14:00-16:00. 

På tisdagar öppnar vi upp Frivilligcentralen för dig som vill komma och säga hej, ta en kaffe eller bara slå dig ner en stund i soffan. På plats finns vår frivilligsamordnare och/eller våra frivilliga som kan svara på frågor eller bara samtala en stund!

Välkomna!

Kontakta oss

Ledsagning 

Ibland kan det kännas skönt att ha någon som följer med på ett möte, en promenad eller något annat som man är lite orolig inför. Våra frivilliga kan då ställa upp och ledsaga och på så vis finnas med som ett extra stöd. Frivilligcentralen försöker hjälpa till där det behövs, det kan handla om allt från att följa med på ett läkarbesök, utpå en promenad, på babysim, en bussutflykt eller till en begravning. Vi har också frivilliga som följer med på tågresor med riksfärdtjänst.

Telefonvärdarna nås på 011-15 18 15 alt [email protected] och uppdragen fördelas löpande av våra telefonvärdar som finns på plats på Frivilligcentralen mån, tis och tors mellan kl. 09:00-12:00. 

 

Kontakta oss

Pyssel- & hantverksträffar på Frivilligcentralen

Bestämda onsdagar  kl. 18.00-20.00. 

  • 19 juni
  • 17 juli
  • 21 augusti

Vi öppnar upp Frivilligcentralen för hantverk, fika och go gemenskap. Du kan ta med dig eget pyssel stickning, virkning, målning eller vad du tycker om att göra. Det är ju roligare att göra det tillsammans och vem vet du kanske kan få lite tips och idéer till ditt pyssel. För dig som inte har något pyssel att ta med så kommer det även finnas en del material att använda på plats. 

Kontakta oss

Kontinuerlig kontakt

Om du känner dig ensam eller bara nyfiken på att lära känna nya människor så kan en kontinuerlig kontakt vara något för dig. Tanken är att de kontinuerliga kontakterna matchas utifrån önskemål och förväntningar och att de sedan håller kontakten utifrån en överenskommelse. Nedan kan du läsa mer kring de olika formerna av kontinuerliga kontakter. 

Besökare och/eller stödkompis
En besökare och/eller en stödkompis rekommenderas till både ung som äldre. Kontakterna matchas utifrån intresse och förväntningar och de gör sedan aktiviteter tillsammans ex. går på promenader, fikar, besöker museum etc.

Måltidsvän 
En måltidsvän rekommenderas främst till äldre personer som skulle vilja ha sällskap vid en måltid. Måltidsvännerna kan äta hemma eller gå ut och äta tillsammans. 

Kontakta oss

Telefontid och Ledsagning (sommarstängt under juli månad)

Frivilligcentralens telefontid bemannas av våra telefonvärdar mån, tis och tors mellan kl. 09:00-12:00. Till våra telefonvärdar kan du ringa om du har några frågor kring Frivilligcentralen, om du vill boka in en ledsagning eller om du känner dig ensam, orolig eller bara i behov av att prata med en medmänniska. Våra telefonvärdar är vana vid ta emot samtal och är bra lyssnare!

För att nå våra telefonvärdar, ring 011-15 18 15 alt maila på [email protected].

Kontakta oss

Högläsning på äldreboende 

De som inte orkar eller kan läsa själva uppskattar ofta när någon annan läser. Med högläsning och lättlästa texter får många äldre nya möjligheter till läsestunder med allt vad det kan innebära: stimulans, närhet och nya kunskaper. Frivilligcentralen samarbetar därför med äldreboenden och träffpunkter runt om i Norrköping. Våra högläsare besöker sina läsplatser enligt överenskommelse en gång i veckan och skapar på så vis en skön stund tillsammans, en höjd livskvalitet! Högläsningen sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Norrköpings Stadsbibliotek och våra högläsare har därigenom genomgått en extra utbildning för att känna sig extra trygga i uppdraget. 

Vet du något äldreboende eller en träffpunkt som skulle vilja ha besök av en högläsare? Ta kontakt med vår frivilligsmordnare på 011-15 18 34. 

Kontakta oss

Filmkvällar på Frivilligcentralen

Bestämda onsdagar kl. 18.00-21.00.

  • 5 juni
  • 3 juli
  • 7 augusti

Välkommen till vårt vardagsrum på Frivilligcentralen! Vi träffas på bestämda onsdagskvällar och tittar på film, umgås och har roligt tillsammans. För den som önskar så bjuds det även på snacks och läsk.

Kontakta oss

En jul tillsammans (återkommer vintern -24)

Julafton den 24 dec kl. 11:00-14:00.

För sjätte året i rad är vi tillbaka med ”En jul tillsammans”. En dag när vi sprider omtanke, gemenskap, värme och lite extra julglädje!

2023 har varit ett tufft år och vi vill därför finnas där och sprida julglädje till både stor och liten boendes i Norrköping. Vi vet att julafton är en dag som kan ge blandade känslor, en del känner sig ensamma och en del kan ha det svårt att få ihop det ekonomisk med julmat och julklappar och där vill vi hjälpa till. Frivilligcentralen är därför öppen mellan kl. 11.00-14.00 på julafton så att de som vill kan starta julafton tillsammans med oss med julfika, glögg och härlig
gemenskap. Våra tomtenissar åker också ut och lämnar över julklappar till äldre, familjer, barn och andra som kan vara i behov av en julhälsning och en gåva på julafton.

Hör av dig till oss och tipsa om personer som du vet kommer att vara ensamma på julafton och som därför skulle må bra av ett besök och en julhälsning. Tipsa oss också om familjer som har haft det tufft och som skulle må bra av ett besök av en tomtenisse. Vi kommer då och sprider lite värme och omtanke!

Kontakta oss