Samarbeten

Tillsammans kan vi skapa ett varmare Norrköping!

Näringsliv, offentlig sektor eller civila samhället - vi samarbetar gärna!

Näringslivet

På vilket sätt tar ert företag ett socialt ansvar för det lokala samhället? Idag talas det mycket om att företag har ett socialt ansvar, Corporate Social Responsibility, CSR. Frivilligcentralen vill mer än gärna samarbeta för att hjälpa ert företag i ert CSR-arbete. Här är några exempel på hur det kan se ut:

  • Bidra med sponsring för ett varmare Norrköping. Under Julen 2018 och 2019 genomfördes "En jul tillsammans", vilket är ett öppet julfirande på julafton för ca 150 besökare i Norrköping. Under julfirandet bjöds det på mat och delades ut julklappar till framförallt barn och ungdomar men även till vuxna. Insatsen arrangerades av Frivilligcentralen och Rädda Barnen men har båda åren sponsrats av både lokala och nationella företag såsom MatHem, ÅWL Arkitekter, Hemköp, Projektallians AB, ICA Maxi stormarknad, Lidl, Stjärnkliniken, Studio Gamla stan, Mc donalds, Medley, Lagerhaus, SEHED, Aroma Delfinen samt Familjen Lundell. Varje bidrag räknas, stort som litet och har gått till mat och julklappar!
  • Hjälp oss med det som just ni är bra på. Hösten 2018 startade Frivilligcentralen ett samarbete med Beegleton AB som hjälper oss med vår marknadsföring. Återigen ett väldigt lokalt CSR-arbete för företaget och vi får proffshjälp som gör att vi kan nå ut och hjälpa många fler.
  • Ordna en personalaktivitet. Våren 2018 arrangerade WSP en dag med höghöjdsaktiviteter för personal och deltagare från vårt språkcafé på stadsbiblioteket. Ett strålande exempel på lokalt CSR-arbete för företaget och ett perfekt sätt att öva det svenska språket under avslappnade former.

Civila samhället - föreningar och organisationer

Till Frivilligcentralen vänder sig personer som vill lägga sin tid och sitt engagemang på något meningsfullt. Om de vill göra ett uppdrag som inte finns på Frivilligcentralen hjälper vi dem att hitta rätt, de måste inte nödvändigtvis välja att engagera sig just hos oss. Idag är vi runt ett 150-tal frivilliga som alla engagerar sig utifrån sin tid. Om din förening söker frivilliga till ett specifikt uppdrag så hör av dig till oss, vi kanske vet någon som skulle kunna passa. 

Vi har också flera föreningar som lånar våra lokaler och som vi även samarbetar med kring olika verksamheter och insatser: 

  • Demensföreningen i Norrköping arrangerar varje vecka cafeträffar på Frivilligcentralen. 
  • Rädda Barnen tog 2018 initiativ till "En jul tillsammans" där Frivilligcentralen fanns med och rekryterade frivilliga till själva firandet på julafton. 2019 fanns vi med som en av arrangörerna till "En jul tillsammans". Vi har även arrangerat en familjeverksamhet tillsammans i våra lokaler. 
  • Frivilliga familjehem i Norrköping, samarbetar vi på olika sätt med sedan hösten 2018.
  • Equal Rights for Integration har tidigare haft en kontorsplats hos oss och även använt våra lokaler vissa kvällar för sin verksamhet.

Kommunen

Frivilligcentralen har som syfte att komplettera de verksamheter och insatser som redan finns och på så vis sätta lite guldkant på tillvaron hos de som bor i Norrköping. Vi ska därför inte konkurrea eller ägna oss åt bistånd, vilket betyder att vi inte går in och gör det som exempelvis personal inom hemtjänst och boenden ska göra. Men vi kan ändå samarbeta! 

  • Frivilligcentralen har högläsare som varje vecka besöker olika boenden och träffpunkter i stan och läser för en mindre grupp. Högläsning varvas med samtal och kanske en kopp kaffe - utifrån gruppens förutsättningar. 
  • Vi har också frivilliga som besöker enskilda personer som bor på särskilt boende, ibland för en pratstund eller kanske en promenad. Alla kan vi ibland känna oss ensamma även om det finns personal och andra boende intill (dock prioriteras de personer som fortfarande bor i eget boende).
  • Vi har även i perioder haft besöksgrupper med frivilliga som regelbundet kan gå till särskilda boenden med syfte att ha en stunds social samvaro.